TOPRAKSIZ TARIM PROJESİYLE TEKNOFEST’E BİRİNCİ OLDUK!
6 Ekim 2021
yazan
byd
Üniversitemiz “Yapay Zekâlı Akıllı Telefon Kontrollü Otomotik Kompost Üretim ve Geri Dönüşümlü Tarım Sistemi” Projesiyle TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde birinci oldu.
Sanayi dünyasının üniversitesi olarak Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Cemil Baki Kıyak öncülüğünde İnsansız Hava Aracı ve Teknolojileri (İHA) Bölümü Öğrencileri Ulaş Ozan Korkmaz ve Gülsüm Hatipoğlu DEMETER Takımı olarak geliştirdikleri “Yapay Zekâlı Akıllı Telefon Kontrollü Otomotik Kompost Üretim ve Geri Dönüşümlü Tarım Sistemi” ile TEKNOFEST’E birincilik kazandı.
Projede Mutfak Atıklarından Gübre Elde Ediliyor
TEKNOFEST’E sergilenen ve hayata geçirilen “Yapay Zekâlı Akıllı Telefon Kontrollü Otomotik Kompost Üretim ve Geri Dönüşümlü Tarım Sistemi” projesi ile mutfak attıklarının geri dönüştürülmesi sağlanarak gübre elde edilmesi sağlanıyor.
OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cemil Baki Kıyak büyük bir özveriyle tasarladıkları projenin amaçlarından şu şekilde bahsetti:
Yapay Zekâlı Topraksız Tarım Cihazı mutfak atıklarını gübreye çevirip suyun devir daim olmasıyla bitki yetiştirilebiliyor. Akıllı telefon uygulamadıyla da müdahale edebiliyorsunuz. Yapay zekâya bağlıyorsunuz ne yetiştirmek istiyorsanız komut veriyorsunuz. Örneğin “çilek yetiştiriyorum” yazıyorsunuz. O da otomatik olarak parametre ve değerleri ayarlayarak kaynakları en az kullanacak şekilde yetiştiriyor.
Enerjisini Güneşten Alıyor
Projede yer alan İHA Bölümü Öğrencileri Gülsüm Hatipoğlu ve Ulaş Ozan Korkmaz öğrenciler ise proje hakkında şunları ifade etti:
Gülsüm Hatipoğlu:
Yapmız olduğumuz proje tamamen evsel atıkları en aza indirmek ve tarım faaliyelerini de yüksek seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Sistemimiz evsel atıklarla ilgili çalışıyor, evde tüketemediğimiz yiyecekleri evsel atık sistemine aktarıyoruz. Burada farmantasyon işleminden geçip suya karışıyor, bu şekilde biz köklerimize ulaşıyoruz sıvı ve doğal gübre elde ediyoruz.
Ulaş Ozan Korkmaz:
Proje tamamen doğa dostu. Nüfus çok fazla artıyor ve toprak yetersiz kalıyor. Toprak kuraklaşıyor. Toprağı daha rahat bırakıp, topraksız tarıma geçerek tarımı eve taşıyıp insanlara daha rahat ve kolay ulaşılabilir proje geliştirmeyi amaçladık. Kendi enerjisini güneşten alıyor. Evdeki atıklarla mahsülleri üretiyor ve üretilen ürünler yüksek verim ve hızda üretiliyor.
TEKNOFEST: Türkiye’nin İlk ve Tek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali
TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve T:C: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücülüğünde, Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivalidir. TEKNOFEST, teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen etkinlikler ve söyleşiler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yapıyor.
OSTİM Teknık Üniversitesi Türkiye’nin sanayi bölgesinde yer alan ilk üniversite olarak bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST’e beklenen başarıyı gösterdi.
TEKNOFEST’E DEMETER Takımının standını TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Mekatronik Mühendisleri Derneği (MEKMUHDER) Ankara Başkanı Tahir Uras ziyaret ederek öğrencilerden proje hakkında detaylı bilgi aldılar.
inç Haberler