Cumhuriyetin Yeni Yüzyılında Yeni Nesil Üniversiteler Konuşuldu

January 13, 2025 by
OSTİM Teknik Üniversitesi

OSTİM Teknik Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Yükseköğretim Çalışmaları Derneği (YÖÇAD) koordinasyonunda 7. Uluslararası Yükseköğrenim Çalışmaları Konferansı gerçekleştirildi. "Cumhuriyet'in Yeni Yüzyılında Yükseköğretim Gündemi ve Yeni Nesil Üniversiteler" temasıyla düzenlenen konferans, Türkiye ve dünyadan birçok akademisyen, araştırmacı ve uzmanı bir araya getirdi.

Açılış konuşmalarını OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek ve YÖÇAD Başkanı Prof. Dr. Armağan Erdoğan gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yülek, OSTİM Teknik Üniversitesi'nin 5. yılında böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "3. nesil üniversite modeline uygun olarak üniversitemizi şekillendirme yolunda adımlar atıyoruz. Bu konferans, bu yolculuğun bir parçası olacak" dedi.

Prof. Dr. Armağan Erdoğan ise Yükseköğretim Çalışmaları Derneği'nin misyonundan bahsederek, "Bu yılki konferans başlığımızı Cumhuriyet'in Yeni Yüzyılında Yükseköğretim Gündemi ve Yeni Nesil Üniversiteler olarak belirledik. Konferans boyunca yükseköğretimde kitleselleşmeden kalite güvencesine, dijitalleşmeden yapay zekâya kadar birçok önemli başlığı ele alacağız" diye konuştu.

Konferansın ilk gününde Dünya Bankası Türkiye, Kazakistan ve Slovakya Eğitim Programı Koordinatörü Dr. Husein Abdul-Hamid, yükseköğretimin etkin, etkili ve dönüştürücü etkisi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından, Akdeniz Üniversiteler Birliği Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Carlo Di Benedetta, riskler ve krizler bağlamında yükseköğretimdeki gelişmelere dair bir sunum yaptı.

Konferansın ikinci gününde Oxford Üniversitesi Yükseköğretim Profesörü Prof. Dr. Rachel Brooks, Avrupa perspektifinden yükseköğrenim öğrencisi kavramına dair analizlerini paylaştı. İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Sınağ ise Yükseköğretimde Araştırma Yönetimi konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Toplamda 54 bildirinin sunulduğu, 4 davetli konuşmacının yer aldığı ve çeşitli panel, çalıştay ve sempozyumlarla zenginleştirilen konferans, Türkiye’de yükseköğretimin geleceğine dair önemli tartışmaların yapılmasına olanak sağladı. Ayrıca, akademisyenlerin ve yükseköğretim kurumlarının iş birliğini güçlendirecek adımlar atıldı.

Bu yıl TÜBİTAK-BİDEB tarafından desteklenen konferans, yükseköğretim çalışmalarına katkı sunan araştırmacılara ve katılımcılara YÖÇAD Yönetim Kurulu tarafından teşekkür edilerek tamamlandı.