ÜNİVERSİTEMİZ ULUSLARARASI KÜLTÜR GÜNÜ’NDE DÜNYAYI KUCAKLADI
March 23, 2021
by
byd
Sanayi Dünyasının Üniversitesi OSTİM Teknik Üniversitesi “Gönüllülük” temasıyla Uluslararası Kültür Günü düzenledi. Öğrencilere kültürel farkındalık kazandırmak hedefiyle dayanışmanın evrensel bir değer olarak benimsenmesi adına uluslararası öğrencilere, ülke büyükelçiliklerine, uluslararası nitelikte sivil toplum kuruluşlarına kendi kültürlerini tanıtmak için düzenlenen kültür gününde; Yunus Emre Enstitüsü, Asma Köprü Derneği ve 7 adet ülke masası (Tayland, Somali, Gana, Fas, Sırbistan, Arnavutluk, Kırgızistan- Kazakistan, Tacikistan), Ruanda öğrenci topluluğu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Mısır Büyükelçiliği, B.A.E. Büyükelçiliği, CAMPUS Turkey Acentası, SAHAL Acentası, Somali Büyükelçiliği, Pakistan Büyükelçiliği, Nijerya Büyükelçiliği, British Council, Tayvan Büyükelçiliği, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tanıtım stantları açarak dikkat çekici kültürleriyle mozaik oluşturdular.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’nın, Bağımsızlıklarının 30. Yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan Fotoğraf Sergisinin açılışı yapıldı. Üniversitede 2 gün boyunca ziyaretçilere sunulacak sergiyle karşılanan konuklar, YTB Uluslararası Öğrenciler Müzik Korosu, Kafkas dansları, Somali milli dansı ve Horon gösterileriyle Uluslararası Kültür Günü’ne renk kattılar.
Uluslararası Kültür Günü’nün açılış konuşmasını yapan
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ali Yülek
şunları ifade etti:
“
OSTİM Teknik Üniversitesi olarak uluslararasılaşma vizyonumuz doğrultusunda uluslararası akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi arttırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yerli ve yabancı akademisyen ve öğrencilerimizi bir araya getiren Uluslararası Kültür Günü etkinliği, üniversitemiz çatısı altında geleneksel olarak her yıl düzenlenecektir. Bu özel günde yer alan ve etkinliğimize katkı sağlayarak kültürleriyle renk katan büyükelçiliklere, enstitülere ve temsilcilere teşekkürlerimi sunuyor, keyifli bir gün diliyorum.”
“Bugünden Geleceğin Dünyasını Düzenleyebiliriz”
OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Aydın
ise Uluslararası Kültür Günü etkinliğinin hepimize güzellikler getirmesini ve hayırlı olmasını diliyorum diyerek şunları ifade etti: “Bu Uluslararası Kültür Günü’nde birçok bayrağın burada olması heyecan verici. Dünyayı yaşanamaz hale getiren kimlikleri ve ideolojileri bir tarafa bırakırsak yeryüzünde adalet ve barış içinde yaşamanın yolunu ve yöntemini bulmak hepimize düşüyor. Bugün bu bayrakları temsil eden dostlarımızın kültürleri ile bu etkinlikte tanışmak ve ortaklaşa bu dünyanın nimetlerini paylaşmak üzere bir araya gelebiliyorsak geleceğin dünyasını da aynı şekilde düzenleyip yaşamanın yolunu da yöntemini de bulabiliriz diye düşünüyorum. Tarihte yaşanan olumsuzluklar, acılar hepimiz için önemli ibretlerle dolu. Son zamanlarda yaşadığımız pandemi hepimizi eşitledi, büyük dersler verdi. Uluslararası Kültür Günü’müzün bütün kültürlere, bütün ülkelere, bütün bayraklarla dost ve kardeşçe yaşanabilir bir dünyanın vesilesi olmasını temenni ediyorum.”
“
Tayvan ve Türkiye Arasında Kültürel Alışveriş Önemli”
Tayvan Büyükelçisi Volkan Chih-Yang Huang:
Tayvan olarak Çin, Japonya, İspanya, Portekiz gibi farklı kültürlerden etkilenmiş, geleneksel ve modern kültürün iç içe olduğu hoşgörü ve saygıyı ön planda tutan kültüre sahip bir ülkeyiz. Türkiye doğu - batı kültürlerinin kavşak noktası olup, birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tayvan ve Türkiye arasında kültürel alışverişin önemli olduğuna inanıyoruz.
“Hiçbir Şey İnsanları Sanat Müzik ve Kültür Gibi Birbirine Bağlamaz.”
Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vilayat Valiyav
konuşmasına Haydar Aliyev’in sözü ile başlayarak “Hiçbir şey insanları sanat müzik ve kültür gibi birbirine bağlamaz.” dedi. Valiyav konuşmasında şunları ifade etti: “Hakikaten de halkları ve ulusları birbirine yakınlaştıran benzer kültürel değerleridir. OSTİM Teknik Üniversitesinin kültürel gününün de nevruz kutlamaların dönemine denk gelmesi güzel bir tesadüftür. İyilik ve nezaketin simgesi 21 Mart Nevruz Bayramı Azerbaycan’da doğanın yeniden canlanması ve baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Bu bağlamla da Nevruz Bayramınızı kutluyorum. Tarihi boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış Azerbaycan’da Müslümanlık, Hristiyanlık, Musevilik dinleri yayılmıştır. Muhtelif dinlerden ve dillerden olan insanlar ülkemizde barış içinde yaşamıştır. Azerbaycan’ın en önemli devlet politikalarından biri çoklu kültür siyasetidir.”
Özbekistan Andijan Machine Building Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Dekanı Muzaffar Kurbonov
konuşmasında şunları ifade etti: “Dil, din ve kültürlerimiz arasındaki benzerliklerin ülkelerimizi birbirine yakınlaştırdığına inanmaktayız. Özellikle son 3 yılda ekonomik, askeri ve bilimsel anlamda da iş birliği bağımızın daha da kuvvetlendiğini görüyoruz. OSTİM Teknik Üniversitesi ile ortak program çalışmaları yürütüyoruz ve bu programların daha da geliştirilmesini arzu etmekteyiz.”
OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Johannes Wissema,
Türkiye’nin bugünkü modern haline gelişi ile ilgili araştırmalarından alıntılar yapan Prof. Wissema, Osmanlı imparatorluğunun çöküş sebepleri, Genç Türkler Akımının modern Türkiye’nin kurulması için verdiği mücadelenin başarısızlığa uğramasını, sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Aydınlanma” ile ilgili yazıların ışığında kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde gerçekleştirmiş olduğu askeri, ekonomik ve sosyal devrimleri ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu.
TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı
konuşmasında, “Türk Cumhuriyetlerinin 30. Bağımsızlık Yıl Dönümü kutlamalarının yıl boyu sürecek etkinliklerinden birini Türkiye Cumhuriyetinin güzide üniversitesi, bilim ve teknoloji yetkinliğinin artırılmasında etkin ve özgün bir eğitim kurumu oluşturmak hedefiyle OSTİM Vakfı tarafından kurulan, bir anlamda sanayinin üniversitesi OSTİM Teknik Üniversitesinde Rektörümüz Prof. Dr. Murat Yülek’in ev sahipliğinde başlatmanın teşkilatımız için ayrı bir kıvanç kaynağı olduğunu belirtmeliyim” diyerek başladı.
Gafarlı “Türksoy üye ülkelerinden aldığı güç ile halklarımız arasında kültür ve sanat etkileşiminin pekişmesine yönelik çok sayıda projenin hayata geçirilmesi için üstün gayret göstermektedir. Bu çabalar kapsamında üye ülkelerimizin bağımsızlıklarının bu yıl 30. Yıl dönümünde Türk dünyasının en seçkin fotoğraf sanatçılarının objektiflerine yansıyan karelerden oluşan üniversitemizin fuaye alanında düzenlediğimiz fotoğraf sergimiz ile bağımsızlık kutlamalarını büyük bir heyecan ve coşkuyla sürdürmüş bulunuyoruz.” dedi.
British Council Eğitim Direktörü Ayşen Güven
konuşmasında dilin öğreniminin önemi, farklı dillerin öğrenilmesi esnasında farklı kültürlerinde özümsendiği ve bunun da kişinin dünya görüşünün geliştirilmesine ve ulusların yakınlaşmasına katkı sağladığını belirtti.
in AERO-DUYURU