Tanıtım Günleri
January 16, 2023
by
byd
ERASMUS+ ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ FAALİYETİ BAŞVURU İLANI
Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği faaliyeti tüm üniversite öğrencilerinin AB Eğitim ve Gençlik Programlarına dahil olan AB üyesi ülkelerde, bir işletme veya kurum bünyesinde, mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanmak amacıyla başvurabilecekleri bir staj programıdır.
Kimler Yararlanabilir?
· Meslek yüksek okullarında öğrenim gören öğrenciler
· Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına devam eden öğrenciler
Ev Sahibi Kuruluşlar Kimler Olmalıdır?
· İşletmeler
· Eğitim Merkezleri
· Araştırma Merkezleri
· Diğer Kuruluşlar
Ancak; diplomatik temsilcilikler, Avrupa Birliği kurumları ile topluluk programlarını yürüten kuruluşlar bu faaliyet kapsamında ev sahipliği yapamazlar.
Yerleştirme Süreleri
Erasmus+ öğrenci Staj Hareketliliği kapsamında yerleştirilecek olan öğrencilerin en az 2 ay süreyle staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Azami süre 12 tam aydır.
Üniversitemiz Erasmus Komisyon Kararı Gereğince bu yıl sadece yaz aylarında 2 aylık staj yapabilme imkanı tanınmıştır.
! Faaliyet tarihi Üniversitemiz Hibe Sözleşmesi bitiş tarihi olan 31.10.2023 tarihinden sonra gerçekleştirilemez.
! Asgari süre tamamlanmadan öğrencilerin geri dönmesi halinde (Mücbir sebepler dışında) faaliyet geçersiz sayılır ve hibe ödenmez.
Başvuru, Seçim ve İlan Süreci
– Ögrenciler staj yapmak istedikleri kurumlarla doğrudan kendileri iletişime geçerek davet mektubu almalıdırlar. Erasmus+ Koordinatörlüğü’nce duyuruya çıkılan tarihler içerisinde başvuru formunu eksiksiz doldurarak, Öğrenci İşlerinden aldıkları transkriptlerini ekleyerek Üniversitemiz Erasmus Koordinatörlüğü’ne doğrudan başvurularını yaparlar. Sonrasında Rektörlük Makamı’nın görevlendirmesiyle oluşturulan bir komisyon tarafından değerlendirilerek sonuçlar ilan edilir.
Seçim Kriterleri: %50 Genel Not Ortalaması,
%50 Dil Sınavı Sonucu
Başvuru Kriterleri: Başvurmanız için not ortalamanız lisans için en az 2.20; yüksek lisans ve doktora için 2.50 olmalıdır.
Başvuru Aşamasında İstenen Belgeler
1- Erasmus staj hareketliliği başvuru formu
2- Staj yapılacak olan yerden alınmış kabul mektubu
3- Transkript
4- Yabancı dil sınav sonuç belgesi
Başvuruların Değerlendirilmesi:
Başvurular seçim komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirilmede akademik başarı düzeyi % 50 ve dil seviyesi % 50 etkileyecek şekilde ağırlıklı ortalamalar hesaplanır. Bu ortalamalara göre öğrencilerin sıralaması alınır. Her bölümden başvuran ve en başarılı öğrenciler hibe almaya hak kazanır. Öğrencilerin hibelendirilmesi Avrupa Birliğinden Üniversitemiz hesabına gelen parayla sınırlıdır.
Başvurular sırasında;
· Şehit ve gazi çocuklarına +15 puan
· Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) +10 puan (engelli kartı olması gerekmektedir + oran > %40)
· 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere +10 puan
· Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) -10 puan
· Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma -10 puan
· Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir +5 puan
· Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama -10 puan
· İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır) -10 puan Ekler: 1. Davet Mektubu Örneği 2. Staj Hareketliliği Başvuru Formu
ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ STAJ ADAY BAŞVURU FORMUNA İLİŞKİN AYDINLATMA METNİ
*** Davet mektubunun karşı kurumun antetli kağıdına, ıslak imzalı ve mühürlü olarak, staj süresi, staj yapılacak bölüm, bölümde öğrencimizin alacağı görev gibi detayları içermesi beklenmektedir. Başvuru sırasında pdf dökümanı kabul edilmekle beraber, hareketlilik öncesi orjinal kabul mektuplarının Erasmus Koordinatörlüğüne gönderilmesi gerekmektedir.
– Seçilen öğrenciler üniversitenin Erasmus Koordinatörlüğünün kendilerine bildireceği bankadan Euro hesabı açtırdıktan sonra, hesap bilgileriyle Erasmus Koordinatörlüğü’ne Staj Hareketliliği Hibe Sözleşmesi imzalamak zorundadırlar. Bu sözleşmeyi imzalamayan öğrencilere hibe verilmez.
– Erasmus Öğrenci Beyannamesi Erasmus Koordinatörlüğü’nden teslim alınır.
– Öğrenciler e-posta adreslerine Avrupa Komisyonu tarafından gönderilecek OLS (Online Linguistic Support) dil sınavına katılmak zorundadırlar. Bu sınav sadece öğrencilerin seviyesini belirlemek ve ilerleyen dönemde internet üzerinden o dili geliştirmek için bir destek verilmesini amaçlamaktadır. Bu sebeple sınavları mutlaka başkasından destek almadan yapmanız sizin dilinizi geliştirmenize olanak sağlayacaktır.
Öğrenci döndükten sonra teslim etmesi gereken belgeler:
- Misafir kurum tarafından yurtdışındaki staj döneminin başarı değerlendirmesini gösteren bir belge
–Katılım Belgesi (Karşı kurumun antetli kağıdına basılmış ve orijinal olarak imzalanmış belge) * ıslak imzalı, mühürlü, staj faaliyetinizin detayları ve başlangıç/bitiş tarihlerinin net olarak belirtilmiş olması gerekmektedir.
- Pasaport vize ve giriş-çıkış tarihleri sayfasının fotokopileri
– Erasmus yazısı (Erasmus döneminizde yaşadıklarınızı ve hissettiklerinizi, size kattıkları ve üstesinden geldiğiniz zorlukları anlatan bir sayfalık İngilizce yazı)
– Nihai Rapor
Hibeler:
Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Ülke Grupları Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler Aylık Hibe Staj (Avro)
1. ve 2. Grup
Program Ülkeleri Birleşik Krallık*, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan, 750
3. Grup Program
Ülkeleri Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye 600
Program ülkeleri arasında öğrenim ve staj hareketliliği için öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.
Hibe Hesaplama:
· Öngörülen toplam faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin %80’i gidiş öncesi ödenir.
· Geri kalan % 20’lik hibe, faaliyetin başarıyla bitirilmesi ve ilgili evrakın Ofise teslim edilmesi sonrasında dönüş sonrası ödenir. Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihleri ile pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır.
· Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur. Kesinti miktarı öğrencinin durumu incelenerek Üniversitemizin Komisyonunca yapılan değerlendirme sonucunda adil şekilde belirlenir.
İLAN TARİHİ :
1 ŞUBAT 2023
SON BAŞVURU TARİHİ :
1 NİSAN 2023
SONUÇLARIN AÇIKLANMA TARİHİ :
12 NİSAN 2023
BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER
1- Tüm başvurular online olarak Erasmus Portalı üzerinden e-devlet ile giriş yaparak https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr/giris üzerinden yapılacaktır.
2- Transkript; Onaylı güncel not döküm belgesi. E-devlet üzerinden veya Öğrenci İşleri’nden alınmalıdır.
3- İngilizce Sınav Sonuç Belgesi; Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından son iki yıl içerisinde yapılmış olan Erasmus İngilizce sınav sonuçları (en az 60/100) başvuruda geçerli olacaktır. Bununla birlikte YÖK tarafından geçerliliği kabul edilen KPDS, ÜDS, YDS (son 5 yıl – Üniversite giriş sınavı değil) ve YÖKDİL sınavlarından alınmış olan puanlar (en az 50/100); bu sınavlara ek olarak ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan alınmış olan puanlar, ÖSYM tarafından yayınlanan en güncel dönüştürme tablosu esas alınarak kabul edilmektedir.
4- Davet Yazısı; Staj yapmak istediğin kuruluştan aldığın davet yazısı. Davet yazısı başvuru aşamasında sisteme yüklenmek zorunda değildir. Davet yazısı olan öğrencilere +10 puan ekleme yapılacaktır.
5- Özgeçmiş (Europass CV formatında); Europass CV becerilerinizi ve yeterliliklerinizi görülür hale getirmenizi sağlayan standart bir özgeçmiş formatıdır. Bu doküman ile kişisel bilgilerinizi, iş deneyimlerinizi, eğitim ve öğretim bilgilerinizi ve kişisel becerilerinizi belirli bir formatta oluşturabilirsiniz. CV’nizi Hemen Oluşturmak İçin Tıklayınız.
BAŞVURU ŞARTLARI
1- Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (Birinci Kademe: Lisans, Ön Lisans; İkinci Kademe: Yüksek Lisans; Üçüncü Kademe: Doktora ve Tıpta İhtisas) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması, 2- a) Birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması, b) Başvuru aşamasında henüz transkripti oluşmamış 1-Ön lisanstan geçiş yapan öğrenciler için ön lisans mezuniyet notunun en az 2.20/4.00;
2-Birinci sınıf öğrencileri için lise mezuniyet notunun en az 75/100, c) İkinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması,
3- Mevcut öğrenim kademesi içerisinde Erasmus+ yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi. Bir öğrenci Erasmus öğrenim faaliyetinden, aynı öğrenim kademesi içinde (lisans, yüksek lisans ve doktora) toplamda 12 aya kadar hibe alarak faydalanabilir.
4- Yeni mezunların öğrenci staj faaliyetinden faydalanabilmelerine imkân tanınmıştır. Bu husus, öğrencilik statüsü devam ederken staj programına başvuru yapan öğrencilerin mezuniyetlerinden sonraki 1 yıl içerisinde, 2-12 ay süre ile staj hareketliliği yapabilmelerine imkân vermektedir. Öğrenci, mezuniyet sonrası staj faaliyetinden yararlanmak istiyorsa, öğrenciliği devam ederken açılan staj hareketliliği ilanına başvurmalı ve seçilmelidir. Mezuniyet sonrası başvuru kabul edilmemektedir.
5- Koordinatörlüğümüzce açılan çağrılara, ilandaki başvuru tarihleri içinde başvuru yapılması.
6- Başvuru yapmak isteyen adayların, ilanda belirtilen tarihte yapılacak olan “Erasmus+ Başvuru Süreci Bilgilendirme Seminerine katılmaları.
7- Başvuru yapmak isteyen adaylar 2022-2023 Akademik yılı için hareketliliğin fiilen başlamasının, ülkemizdeki ve diğer program ülkelerindeki ulusal mercilerin bu yöndeki kararlarına bağlı olduğunu, Pandeminin devam etmesi ve bundan dolayı da hareketliliklerin gerçekleşememesi durumunda faaliyetler gerçekleştirilemeyeceği için yapılacak herhangi bir harcamanın mücbir sebep kapsamında değerlendirilmeyeceği ve karşılanmayacağını kabul etmiş sayılırlar.
DEĞERLENDİRME SÜRECİ
1- Erasmus öğrenci STAJ hareketliliği adaylarının sıralaması; not ortalamasının %50’si ve dil sınavı sonucunun %50’sinden oluşan Erasmus+ notuna göre yapılır.
2- Daha önce öğrenim, staj veya konsorsiyum hareketliliği yapan öğrencinin Erasmus+ notundan hareketlilik sayısı başına 10 puan düşürülür.
3- Hareketlilik yapacak öğrencinin, koordinatörlüğümüzce düzenlenecek olan oryantasyon eğitimine katılması zorunlu olup aksi durumda eksik bilgiden kaynaklı yaşanacak sorunlardan öğrenci kendisi sorumlu olacaktır.
4- Sonuçlar; Rektörlükçe görevlendirilmiş olan “Erasmus Seçim Komisyonu” tarafından ilgili kriterlere uygun olarak değerlendirilecektir. Seçim sonuçları Erasmus Koordinatörlüğü internet adresi olan https://www.ostimteknik.edu.tr/ adresinde ve üniversite ilan panolarında açıklanacaktır.
5- Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına engel değildir.
Ölçüt
Akademik Başarı Düzeyi* %50 (Toplam 100 puan üzerinden)
Dil Seviyesi %50 (Toplam 100 puan üzerinden)
Şehit ve Gazi Çocuklarına** Engelli Öğrenciler (engelliliğin belgelenmesi kaydı ile) +15 puan
Engelli Öğrenciler (engelliliğin belgelenmesi kaydı ile) +10 puan
2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere*** +10 puan
Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir**** +5 puan
Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz-her hareketlilik için ayrı ayrı olmak üzere-10 puan
Başvuru esnasında davet/kabul mektubunun bulunması +10 puan
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma -10 puan
Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama -10 puan
İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma *****(öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır) -10 puan
Üniversitemizde yapılan Erasmus İngilizce Dil sınavlarından herhangi birine gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (Her başvurulup girilmeyen sınav için -5 puan
in Duyuru